信息与计算科学系
首页  >  学术科研  >  信息与计算科学系  >  正文

讲座题目:Finite Codimensionality Method in Infinite-dimensional Optimization Problems

2021-11-29  点击:[]

人:张海森

讲座时间:202112119:30-20:30

讲座地点:腾讯会议(会议号: 657 947 831 密码: 1201

讲座内容:In this talk we shall discuss the Fritz John type first order necessary condition for a general nonlinear infinite-dimensional optimization problem with constraints. Different from the classical constraint qualifications in optimization theory, a finite codimensionality condition is used to guarantee the existence of nontrivial Lagrange multipliers. Further, we show that, such a condition is equivalent to suitable a priori estimates, which can be easily verified for some interesting examples. As applications, first order necessary conditions for optimal control problems of some deterministic/stochastic control systems are derived in a uniform way.

主讲人简介:张海森,四川省千人计划特聘专家,四川师范大学数学科学学院教授,博士生导师。2014620186月任教于西南大学数学与统计学院;201610月至201710 月,在法国巴黎第六大学 (Université Pierre et Marie CurieUPMC) 做访问学者;20187月至今任教于四川师范大学数学科学学院。现担任中国运筹学会数学规划分会青年理事,中国工业与应用数学学会系统与控制数学专委会委员,中国仿真学会不确定性系统分析与仿真专委会委员。2020年获第十七届霍英东教育基金会高等院校青年教师奖。主要研究领域为随机系统的控制理论,目前主持和参与国家自然科学基金项目5项,SIAM Review, Trans. Amer. Math. Soc., SIAM J. Control Optim., J. Differential Equations SCI学术期刊上发表论文12篇。

主办:西南交通大学数学学院信息与计算科学系